All Seasonbanden slechter bij kou én warmte?

Home / de camper / All Seasonbanden slechter bij kou én warmte?

All Seasonbanden slechter bij kou én warmte?

Waar gespecialiseerde zomer- of winterbanden onder deze omstandigheden hun normale niveau halen, presteren all seasonbanden dan slechter. Van de vier geteste all seasonbanden scoren er twee matig (twee sterren) en twee slecht (een ster). De ANWB adviseert met all seasonbanden de snelheid en volgafstand aan te passen aan de tekortkomingen van deze banden.

In Nederland, met onze vlakke wegen en relatief milde temperaturen, doen all seasonbanden het onder winterse omstandigheden nog vrij aardig. Vooral de zijdelingse grip, hard nodig op bijvoorbeeld bochtige trajecten, blijft duidelijk achter. In wintersportgebieden waar je veel te maken hebt met hellende en bochtige wegen, wordt het gebruik van de all seasonband dan ook afgeraden. Opvallend is dat in de zomer de prestaties van all seasonbanden zoveel slechter zijn dan die van de specialist voor het jaargetijde. Bij hoge temperaturen reageren de banden onvoorspelbaar en kunnen daardoor zelfs onveilig zijn.

Banden worden in hun specialisme steeds beter. Dat blijkt ook weer uit de Winterbandentest 2014: een goede winterband is onverslaanbaar in winterse omstandigheden. Net zoals een goede zomerband dat onder zomerse omstandigheden is. Maar goede winterbanden scoren bij hogere temperaturen duidelijk slechter dan goede zomerbanden. All seasonbanden scoren in alle gevallen slechter dan de specialisten.

Gebruik winterbanden in de winter

In Nederland kan de all seasonband een oplossing zijn voor een tweede auto die ook ’s winters wordt gebruikt, maar niet meegaat op vakanties. Maar het veiligste is het toch om in de winter winterbanden te monteren en die na de winter weer om te wisselen voor een set goede zomerbanden.

Bij de geteste winterbanden kwamen in beide maten vier banden met vier sterren (goed) uit de test en scoorden twee banden in elke maat slechts een ster (slecht). Klik op : Winterbandentest om de testresultaten te lezen! (Bron:ANWB)