File rijk Frankrijk

Home / de camper / File rijk Frankrijk

De zomervakanties zijn veelal geboekt dus nog even dat u én vele andere Nederlanders er op uit trekken naar een zonnige bestemming om te genieten van een welverdiende vakantie na een jaar hard werken!

Bent u weleens met de auto, camper of bus op vakantie geweest met het zuiden van Europa als bestemming? Waarschijnlijk heeft u dan ook het nodige fileleed mee mogen maken.

Vakantie is uiteraard niet een typisch Nederlands begrip, ook in andere landen binnen Europa hebben de mensen vakantie. Vaak liggen de vakantieperiodes in Europa redelijk binnen dezelfde periode dus topdrukte is onontkoombaar.
Daarbij komt ook nog dat de meeste mensen het liefst al in het begin van deze periode op vakantie gaan, dus zodra de scholen gedaan zijn gaat Europa massaal op vakantie. Elk jaar resulteert dit weer in de beruchte zwarte zaterdag.

Zwarte zaterdag

De term zwarte zaterdag is geboren in Frankrijk. Het waren de snelwegen bij Lyon die voor het eerst in het nieuws kwamen met monsterfiles.  De term zwarte zaterdag is te omschrijven als  een bijzonder grote groep mensen op de weg  waardoor het verkeer volledig plat loopt! Omdat het vakantiegedrag vrij goed te voorspellen is, kan er ook al met redelijk zekerheid voorspeld worden wanneer de zwarte dagen zullen komen.

De slechtste dag dit jaar in Frankrijk is 2 augustus. Dan worden er in heel Frankrijk problemen verwacht. Ook op 9 augustus is het op veel plaatsen in Frankrijk zwarte zaterdag. Dat zijn de drukke data voor de heenreis. Op 16 augustus wordt de grootste drukte verwacht voor de terugreis.

File rijk Frankrijk….

Zwarte zaterdag

Voorkom grote drukte!

De zwarte zaterdagen zijn vaak zeer goed voorspelt en lang op voorhand bekend. Dit maakt het vermijden van de drukte dan ook meteen makkelijk.
Maar wie denkt op de Franse wegen files te vermijden door in de zomermaanden in de nacht van vrijdag op zaterdag te gaan rijden, komt bedrogen uit. De beste tijd om naar het zuiden te vertrekken is op zaterdagen om 16.00 uur.

Dit blijkt uit een analyse van historische gegevens van TomTom. De ANWB bekeek de reistijd op drie trajecten: van Utrecht naar Perpignan (1337 km), naar Nice (1402 km) en naar Biarritz (1235 km). Wie veel eerder vertrekt dan zaterdag 16.00 uur doet er langer over. De reis kan op alle drie de trajecten wel uren langer duren.

De twee zwarte zaterdagen dit jaar worden de drukste dagen op de Franse wegen, is de voorspelling van de ANWB. Die verwacht op die dagen honderden kilometers file. ,,Vanaf zaterdag 20 juli zitten er zowel veel vertrekkende als terugreizende vakantiegangers op de weg.”

De grootste problemen worden verwacht op de A10 Parijs-Bordeaux-Spaanse grens en op de A7/A9 Lyon-Orange-Spaanse grens, aldus de ANWB. Op de zondagen wordt veel minder drukte verwacht….