9 tips voor een onbezorgde reis, het is vakantie, relax!

Home / de camper / 9 tips voor een onbezorgde reis, het is vakantie, relax!

Ga je met de wagen op vakantie? Dat kan wel eens kopzorgen opleveren. Hoe vermijd je files, boetes en vermoeidheid? Hierbij tips voor een onbezorgde reis.

1. Schoolvakanties in Europa

Heb je er bij het uitstippelen van je reisweg al aan gedacht om te kijken wanneer er schoolvakanties zijn in de landen die je doorkruist? Probeer om bij het opstellen van je traject rekening te houden met die vakanties. Wist je dat de zomervakantie in Frankrijk dit jaar start op zaterdag 6 juli 2015? In Spanje op 21 juni, Italië op 8 juni, België 1 juli, Duitsland vanaf 7 juli en kijk voor overige Europese landen op www.schoolvakanties-europa.nl!

2. Raadpleeg de verkeersvooruitzichten

Staat je route op papier? Heb je eraan gedacht de verkeersvooruitzichten te lezen op de gespecialiseerde sites? Google even op internet! De Franse site Vinci Autoroutes geeft je verkeersvooruitzichten per datum voor je reis door Frankrijk.

3. Kijk naar de realtime verkeerssituatie via webcams 

Sommige sites als autoroutes.fr geven je via verkeerscamera’s in heel Frankrijk realtime beelden van het verkeer. Die informatie vind je ook voor andere Europese landen, zoals bv Italië. Op de site Quattroruote zie je live waar er files zijn in Italië.

Voor een overzicht van de voornaamste verkeerssites in Europa kun je terecht op de site Traffic in Europe.

4. Zoek op waar er wegenwerken zijn

Plan je reisweg en vermijd wegenwerken.

De site van het Spaanse Ministerie voor Binnenlandse Zaken geeft je een overzicht van de wegenwerken voor alle 17 autonome regio’s. Ook de Franse site Sanef waarschuwt je voor omleidingen.

Door vooraf die kaarten te raadplegen en je reisweg aan te passen, hou je meer kostbare tijd over om van je vakantie te genieten!

5. Zorg dat je niet zonder benzine valt

Een lege tank kan je reis aardig vergallen! Rijd je op reserve, zorg dan dat je weet waar het dichtstbijzijnde pompstation is. Er bestaan heel wat toepassingen die je helpen de kortste weg naar een tankstation te vinden. En waarom zou je je reisweg zelfs niet uitstippelen langs de goedkoopste pompstations? Met de toepassing NAVX kun je opzoeken waar de benzine het goedkoopst is. Je geeft gewoon de dichtstbijzijnde stad in en NAVX zoekt voor jou de goedkoopste van 32.500 tankstations in Europa, waarvan 13.000 in Frankrijk! De meeste liggen echter wel niet meteen aan de grote assen.

6. Zorg dat je niet geflitst wordt

Vermijd nare verrassingen! Wikango vertelt je waar er snelheidscontroles en radars zijn langs je route, vooral in Europa. De toepassing is volledig legaal want het gaat om radarmelders en niet om radardetectoren. Zodra je langs een radar rijdt die nog niet is gemeld, worden de gegevens met een eenvoudige tik op het scherm van je smartphone realtime naar alle “smart drivers” in de buurt gestuurd.

7. Vertrek met een noodtas bij de hand

Het ligt misschien voor de hand, maar denk eraan een tas te vullen met drankjes en eten. Leg de tas wel niet in de koffer! Stel je voor dat je opeens in een file staat in de volle zon. Andere nuttige zaken zijn verstuivers ter verfrissing, een autolader voor je smartphone en ook enkele verrassingen om je kinderen wat afleiding te bezorgen tijdens de reis!

8. Kies een goed benzinestation om halt te houden

Vergeet bij het plannen van je reis ook niet je haltes op de snelweg in te plannen. Vergeet niet dat de tankstations in Europa niet altijd even hygiënisch of betaalbaar zijn. Dat bleek in ieder geval uit een studie van de experts van Eurotest in 2011 van 77 pompstations langs Europese snelwegen. De beste haltes ontdek je op de site van Eurotest.

9. Lees alvast meer over het weggebruik in het buitenland

Rijden in het buitenland vraagt toch wat voorbereiding. Welke documenten moet je aan boord hebben? Wat zijn de lokale bijzonderheden? Hoe snel mag je er rijden? Check bijvoorbeeld de sites van de ANWB, Vakantietips, Rijksoverheid et cetera